десѧтьникъ

десѧтьникъ
ДЕСѦТЬНИК|Ъ (4*), -А с. Лицо, в чьем ведении находятся десять человек:

Иже себе сотникомъ или десѩтникомъ въдасть. ˫ако же се неизреченьное ничьто ѹвѣдети ѿ нихъ ·г҃· лѣ(т). запрещение да приимѹть. КР 1284, 155г; Тоѥ же зимы приѥхаша числениці исщетоша всю землю Суждальскую и Рѩзаньскую. и Мюремьскую и ставиша десѩтники. и сотники. и тысѩщники и темникі. ЛЛ 1377, 167 (1257); ˫ако ты ѹбо обѣщасѩ. без дани ѿпустити десѩтники ГБ XIV, 209в; ѹстави по всѩ дн҃и на дворѣ вь гридници пиръ творити и приходити бо˫аромъ. и гридьмъ и соцькимъ. и десѩтникомъ и нарочитымь мужемь. ЛИ ок. 1425, 47 (996).


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Смотреть что такое "десѧтьникъ" в других словарях:

  • десѧтьскыи — (1*) пр. В роли. с. То же, что десѩтьникъ: ѹстави на дворѣ въ гридьницѣ пиръ творити. и приходити болѩро(м) и гриде(м). и съцьск(ы)мъ. и десѩцьскы(м). и нарочитымъ муже(м) ЛЛ 1377, 43 об. (996) …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • десѧтыи — (63) пр. Десятый: и ѿ вьсего сѹщаго манастырьскааго десѩтѹю часть да˫аше имъ. ЖФП XII, 51а; и тако аще плоды пока˫ани˫а покажеть. въ десѩтоѥ лѣто въ мл҃твѹ вѣрьныихъ при˫атъ бѹдеть. бес приношени˫а. (δεκάτῳ) КЕ XII, 196б; девѩтоѥ же и десѩтоѥ… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • девѧть — ДЕВѦТ|Ь (28), И числ. Название числа 9 (·ѳ҃·): ѥда могѹ часто дъва на десѩте или осмь или девѩть. не мьньшиихъ съзъвати еп(с)пы. КЕ XII, 127а; девѩть бо ѥсть аллу(г)˫аревъ. на кыиждо гла(с) поѥмы(х). УСт XII/XIII, 255 об.; волное ѹбо ѹбииство… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • безблагодатьникъ — БЕЗБЛАГОДАТЬНИК|Ъ (1*), А с. Тот, кто неблагодарен: буди не ѡ(т) девѩти безъблг(д)тьникъ. но десѩтаго подражаи. аще бо и самарѩнинъ бѩше. но инѣ(х) бл҃гооумнѣи. (τῶν ἀχαρίστων) ГБ XIV, 41а …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • благооумьнѣи — (2*) сравн. степ. к благооумьныи: буди не ѡ(т) девѩти безъблг(д)тьникъ. но десѩтаго подражаи. аще бо и самарѩнинъ бѩше. но инѣ(х) бл҃гооумнѣи. (εὐγνωμονέστερος) ГБ XIV, 41а; оному бо мое а оного мнѣ намѣнити. и ѡ(т) б҃а и ѡ(т) чл҃вкъ… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»